Tanulmányi kirándulás a Vácrátóti Botanikus Kertbe

Dísznövénykertész és virágkötő tanulóinkkal 2016. október 19-én az Agostyáni Arborétum után a Vácrátóti Botanikus Kertbe kirándultunk. A minden évszakban lebilincselő látványt nyújtó romantikus tájképi kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye.

A csípős reggel után csodálatos napsütés és az ősz színeiben pompázó növények fogadtak minket. A látogatás alkalmával a kertészet szépségére és a fizikai munka becsületére is felhívtuk a figyelmet.

Ugyanakkor a gyűjteménynek a természetvédelemben és a környezeti nevelésben betöltött szerepére is odafigyeltünk. A Karbonházban a megújuló energia fontosságát, a Berkenyeházban pedig az ember és a környezet kapcsolatát ismerhettük meg.

A helyszínek kiváló lehetőséget biztosítottak a hátrányos helyzetű tanulókkal való törődésre, fejlesztésre és a tehetséggondozásra, a tanulmányi versenyekre történő felkészítésre.

A “Bibliai növények” tanséta alkalmával megismerkedhettünk a Biblia gyakoribb növényeivel, kulturális jelentőségükkel a cédrustól a szőlőig, a mirhától a tömjénen keresztül a máriatövisig.

Most ősszel Vácrátóton a hatalmas famatuzsálemek és botanikai ritkaságok közt a páfrányfenyő sárgája, a varázsmogyoró, a juharfélék és a bíbor tölgyek harsogó vöröse, lilája kelt versenyre.

A szakmai tanulmányi kirándulás elősegítette tanulóinknak a dísznövények felismerését, a latin nevek tanulását. Diákjaink számára a tanulás mellett az igazi érték a feledhetetlen esztétikai élmény. Ez a botanikus kert egy olyan gyöngyszeme hazánknak, mely mindenképpen megér egy látogatást, akár évszakonként.

 

Felber Gyula

szakmai igazgatóhelyettes

 

Vácrátóti Botanikus Kert