Robotinvázió a Bocskaiban

Június 19-én, hétfőn a 11.b osztály elkezdte a nyári szakmai gyakorlatot Rubesch Gábor tanár úrral. A gyakorlat témája a robotok programozása volt.

Hétfőn megismerkedtünk a robotok felépítésével, a programozás alapjaival. Megtanultuk hogyan tudjuk elindítani a legoból összeépített robotjainkat. Egy alkalmazás segítségével tudtuk programozni a masinákat. Következő nap megnéztük közelebbről az érdekes kis gépeket: neki láttunk az irányításnak, próbáltuk beprogramozni úgy, hogy azok ne csak egy helyben álljanak vagy éppen előre haladjanak, de alakzatokat, köröket, fordulásokat is hajtsanak végre az általunk kiadott parancsokkal. Miután ebbe egész jól belejött a csapat, elszabadult a fantázia és robotjainkat kedvünk szerint alakítottuk át. Volt robot, amelyik kisgolyókat lőtt, majd a támadás után irányt váltott, új áldozatot keresve. Nem volt hiány viszont beszélő, éneklő, de még „kalapáccsal” támadó gépből sem. Csütörtökön lelkesen álltunk neki a napnak és új dolgot tanulva folytattuk a gyakorlatot. Továbbfejlesztettük a robotokat, felturbóztuk azokat. Távolság-, nyomás-, és fényérzékelőket szereltünk rájuk, majd beprogramoztuk, hogy az adott távolságot, nyomást érzékelve elforduljon és tovább folytassa a programot. A színérzékelőnél eljutottunk odáig, hogy amikor a robot érzékel egy adott színt, mondja ki annak nevét. Pénteken elérkeztünk a programozási gyakorlatunk végéhez. Összegeztük az eddig tanultakat, a robotok eljutottak odáig, hogy a távolság-, és színérzékelő segítségével kijussanak egy labirintusból, ha színt érzékel megálljon, majd mondja ki azt. A nap végén fényképeket, videókat készítettünk az alkotásokról, végül egy legorobot harc keretében lezártuk a programozási gyakorlatunkat.
Az egy hét alatt sokat megtanultunk a legorobotok „lelkéről” és egy élménnyel gazdagabban megyünk a nyári szünetre, hiszen most már tudjuk hogyan is működnek ezek a kismasinák.

Szabó Fruzsina, 11.b osztály