Kirándultak a szakmások!

A Kámoni Arborétum az ország legnagyobb fenyő- és leggazdagabb fásnövény-gyűjteménye. A kert az év minden szakaszában tartogat látnivalókat, de legkedveltebb látogatási ideje a tavasz vége, a Rhododendronok virágzási ideje.
Dísznövénykertész, virágkötő és biológia tagozatos tanulóinkkal 2017. április 26-án tettünk látogatást a botanikus kertbe. A hideg, szeles, szeszélyes áprilisi napok után kellemes napsütés és a tavasz színeiben pompázó növények fogadtak minket.
Szendi Zsuzsa az Arborétum ökoturisztikai és látogatóközpont vezetője kalauzolta csoportunkat. A sétánk során gyönyörködhettünk a körülbelül 300 fajtából és 3 ezer darabból álló, rododendron, a több mint száz fajtát számláló liliomfa vagy a hasonlóan gazdag japánjuhar gyűjteményekben. Egyedülállóak hazánkban a törpe örökzöldek és a hazai nemesítők fajtáinak gyűjteményei és az úgynevezett dendrokolor sziklakert vagy a rododendronos tó. Utunk során találkozhattunk himalájai selyemfenyővel, az őskínai és amerikai mamutfenyővel. A növénykertben él a mézeskalács fa, melynek nem ez a hivatalos neve, ám lehullott lombja mézeskalács illatot áraszt. Itt áll a 120 éves tulipánfa, a gyantás ciprusok és az arborétum legidősebb fái a 230 éves kocsányos tölgyek is.
A szakmai tanulmányi kirándulás elősegítette tanulóinknak a dísznövények felismerését, botanikai besorolását és a latin nevek tanulását. Most tavasszal Szombathely „zöld szívében” a hatalmas famatuzsálemek, botanikai ritkaságok közt a nyiladozó Rhododendronok színkavalkádja kelt versenyre.
Felber Gyula
szakmai igazgatóhelyettes

 

Képek a Facebook oldalon láthatóak