„Kazettás mennyezetek rejtett kincsei”- Határtalanul! -2017

A halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ gimnazistái újabb „Határtalanul!” programot bonyolítottak le – ezúttal a kézdivásárhelyi Református Kollégium diákjaival. A „Kazettás mennyezetek rejtett kincsei”címet viselő projekt során a két (40-40 fős) csapat közösen 40 db kazettát festett. A kazetták közül 18-18 a két partneriskolát díszíti, emellett két-két kazetta jutott Sepsiszentkirályra (Halásztelek testvértelepülésére), illetve Magyarigenbe, mindkét helyen a református imaházba.
Az előkészítő tevékenységeken túl a projekt két utazást is tartalmazott. Az első út során (2017. március 11-16.) a kézdivásárhelyi diákok utaztak Magyarországra. Az utat mindenki várta, de különösen azon erdélyi gimnazisták, akik életükben most lépték át először az anyaország határát. A visegrádi vár és bobozás, a zsámbéki templomrom, de főképp a székely diákok március 15-i műsora mindannyiunk számára maradandó élmény. A magyarországi diákok utazására április 28-május 4. között került sor. Első szállásunk a zsoboki árvaházban volt: az iskolaépületből kiszűrődő énekhang már érkezésünkkor sejttette, hogy varázslatos helyen járunk… Négy napot Kézdivásárhelyen töltöttünk, befejezve a kazettákat, és bebarangolva a környéket. Az utolsó éjszakát a sokat szenvedett dél-erdélyi Magyarigenben, az erdélyi fejedelmek egykori nyaralójában töltöttük, megcsodálva a tudós lelkész, Bod Péter által megálmodott barokk templomot is. A kászoni napsütéstől kissé leégve, az utolsó napi esőtől kissé elázva, de annál több élménnyel gazdagodva térünk haza.
Bízunk abban, hogy az erdélyi és a magyarországi csapat tagjai között szövődött barátságok maradandóak és meghatározóak lesznek. Ezúton is szeretnénk megköszönni a nagylelkű támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának!
Bordás Ildikó
Képek az iskola Facebook oldalán megtekinthetőek katt ide