„A Duna a mi kincsünk” – Bocskai csapata az ESFALP 6 résztvevője

2013 szeptemberében kezdtük a munkánkat a WWF és az Erste alapítvány támogatásával az ESFALP 6. ( European Schools for a Living Planet- Európai Iskolák egy Élhetőbb Bolygóért) pályázat egyik nyerteseként. A projektmunkánk témája a Duna volt, projektünk címe: A Duna a mi kincsünk.

Schottné Márta Melinda osztályfőnökünk, biológia tanárunk segítségével a Bocskai István Református Oktatási Központ 11.a osztályos, nyelvi tagozatos gimnazistái angol nyelven játékos feladatokat állítottak össze az általános- és a középiskola diákjai számára a víz, a Duna témakörben.

A pályázat nyitása 2013. októberében az ausztriai Illmitzben volt, ahol megtanítottak a projektmunka elvégzésére iskolánként egy tanárt és diákot. A tanévben a 11.a osztályosok 26 fővel dolgoztak a kigondolt téma megvalósulásán.

A pályázat lezárására 2014. június első hetében került sor a romániai Moieciu de Sus-ban, Brassótól délre a Bucegi Nemzeti Park kapujában. A gyönyörű hegyvidéken 33 iskola tanárai és diákjai vettek részt a záró rendezvényen, ahol bemutattuk egymásnak az elkészült, véghezvitt projekteket. Pihenésképpen játékos feladatokat játszottunk, kirándultunk Törcsvárra Drakula kastélyába.

A találkozó fontos mozzanat volt a felkészülés a 2014. október 2-án megrendezendő „River Action Day”, „Egy Aktív Nap a Folyókért” rendezvényre, amelynek halásztelki kapcsolódását a Bocskai István Református Oktatási Központ leendő 12.a osztálya és osztályfőnökünk fog megszervezni.

Mindent összevetve nagyon boldog vagyok, hogy részt vehettem ezen a programon, ugyanis fontos, hogy egyre több ember tartsa szem előtt környezetünk fontosságát. Elképesztő diákokkal, tanárokkal és szakemberekkel találkoztam Európa más országaiból, és ismeretlen helyeken is járhattam. A program nyelve az angol volt, így a nyelvi tagozaton tanultakat is kamatoztathattam. Remélem másoknak is megadatik majd egy ilyen élmény.

_D7X8805 _D7X9283

 

Takács Anett 11.a

diák ESFALP projekt-vezető