Néptánc tábor 2017

Az idén még színesebb koncepcióval, és szervezési ötletekkel álltunk neki a tábornak. A tavalyi táborhoz képest jelentős mértékben növekedett a résztvevők létszáma. Összesen 85 kis táncostól volt hangos az iskola épülete.

A hihetetlen nagy létszám miatt négy oktatóra volt szükség, plusz segítőkre, akik önkétes szerepkörben segítették az oktatók munkáját. Korosztály szerint négy részre osztottuk a gyerekeket. A legkisebbekkel Kulcsár Luca foglalkozott a Garabonciás Néptánc Egyesület oktatója. Itt az öt nap alatt az erdélyi Bukovina tánchagyományaiba, és játékaiba nyerhettek betekintést a legkisebbek. Ennél a csoportnál a játék volt a főhangsúly, amit nagyon élveztek a gyerekek. A következő csoport életkorban néhány évvel idősebb volt. Őket Sátori Júlia a Bocskai István Alapfokú Művészeti Iskola néptánctanára oktatta. Az összetétel a nagycsoportos óvodástól az általános iskola 1. osztályáig tartott. Ezek a gyerekek, már rendelkeztetek egy alapszíntű tánctudással. Dunántúli eszközös ugrós táncokat sajátítottak el. A harmadik csapatot a kis iskolások korosztálya alkotta, akik már megfelelő táncos készségekkel rendelkeztek.  Velük Bakó Krisztina a Hunyadi Mátyás Általános Iskola pedagógusa foglalkozott. Somogyi koreográfiát állított össze, amit a gyerekek nagyon szépen megtanultak. Végül a korosztály legnagyobbjai az 5-7.osztályos gyerekek voltak, akikkel Győri Sipos Gergő a Bocskai István Alapfokú Művészeti Iskola néptánctanára és a Garabonciás Egyesület művészeti vezetője foglalkozott. A csoport Bukovinai szóló, kör és páros táncokat tanultak. A többi csoporthoz képest itt a táncosok előadásmódjában már megjelentek improvizatív elemek is.

Mindegyik csoportról elmondható, hogy az utolsó napon megrendezett gála alkalmával a tanult anyagból egy kis összeállítást mutattak be, nagy szorgalommal és alázattal.

A tábort színesítette az élő jelenléte – hallható volt duda, tekerő, citera, furulya és a Pittyendáré zenekar is. A táncosok nagy kedvencei voltak a kézműves foglalkozások, ahol is szebbnél-szebb alkotásokat készítettek Dvorák Mariann igazgatóhelyettes asszony jóvoltából.

A délutáni csoportfoglalkozásokat próbáltuk minél színesebben és változatosabban összeállítani. Volt ügyességi sorverseny, számháború, foci, népi tematikájú állomásos feladatok, filmvetítés, és természetesen játszóterezés.

A szülők pozitív visszajelzései alapján mindig mosolygósan és élményekkel gazdagodva mentek haza a nap végén a gyerekek. Köszönjük Főigazgató Úrnak Dr. Papp Kornélnak és az Alapfokú Művészeti Iskolának a támogatását amellyel létrejöhetett ez a sok gyermeket megmozgató nyári tábor. Reméljük a következő évben is hasonlóan sikerrel teli néptánc tábort tudunk majd szervezni.

 

Köszönettel: Sátori Júlia, Kulcsár Luca, Bakó Krisztina, Győri Sipos Gergő